Je kunt er niet meer om heen: de vraag wat er aan de hand is met de wereld waarin we leven.

Meer en meer lijkt het leven een straf in plaats van een geschenk en de samenleving is nou niet bepaald samen-leven. Geld is geen bestaansmiddel meer, het is een doel op zichzelf geworden. Wij krijgen bij onze geboorte allemaal een naam van onze ouders om onze uniekheid tot uitdrukking te brengen, toch zijn we allang een nummer geworden. De problemen die op ons bordje liggen zijn te groot voor ons incasseringsvermogen en helaas zijn we de inzichten kwijt waarom we überhaupt op deze wereld rondlopen. Niet zelden staan we op met angst, zorgen en onzekerheid, worstelen we ons door alweer 24 uur van spanning, chaos en afbraak om bij het slapengaan te bedenken dat er morgen weer zo’n dag is.

Als we wat beter gaan kijken, vallen 2 dingen op: de hardnekkige overtuiging dat we er toch niets aan kunnen veranderen en de angst om te veranderen. De uitwerking is hetzelfde: alles blijft bij het oude, al willen we het nog zo graag anders. Het is opmerkelijk wat we allemaal durven en doen in onze gedachten en dromen. Waarom dan niet in de praktijk? Het antwoord is simpel: we worden niet gehinderd door angst die een rem zet op onze wensen.

Wanneer we bepaalde doelen willen bereiken, is de stroom beperkende overtuigingen doorgaans niet te stuiten, allemaal met angst als oorsprong en passiviteit als resultaat. Een eerlijk antwoord op de vraag wat je zou hebben gedaan als je geen last had van angst kan ons inziens leiden tot inzichten die een voedingsbodem kunnen zijn voor broodnodige en bevrijdende initiatieven die je wel-zijn volledig ten goede komen.

Dus: Wat zou je doen als je niet bang was?